loglynx
meestens juridisch weblog over de media- en informatiemaatschappij en overige opborrelende oprispingen
Thursday, May 29, 2003  

The Ballad of Joking Jesus

-- I'm the queerest young fellow that ever you heard.
My mother's a jew, my father's a bird.
With Joseph the joiner I cannot agree,
So here's to disciples and Calvary.

-- If anyone thinks that I amn't divine
He'll get no free drinks when I'm making the wine
But have to drink water and wish it were plain
That I make when the wine becomes water again.

-- Goodbye, now, goodbye. Write down all I said
And tell Tom, Dick and Harry I rose from the dead.
What's bred in the bone cannot fail me to fly
And Olivet's breezy... Goodbye, now, goodbye!


© James Joyce (althans © ?).

posted by mark | 12:10 AM
Tuesday, May 27, 2003  

Het besturingssysteem van the Matrix

Which OS has the Matrix?
1. Glitches occur in the Matrix whenever you change something.
2. It is easy to hack into the Matrix.
3. DRM software built-in tries to rid you of Morpheus.
4. The original movie had many windows crashing.
5. The User Interface is like having a giant metal spike shoved into the back of your head.
6. Guess who created the Agent software (a minor hint: http://www.microsoft.com/msagent/default.asp).

Via BBspot Mailbag.

posted by mark | 6:59 PM
Sunday, May 25, 2003  

Oldskool

Op het net leeft de Commodore 64 als nooit tevoren. Met een emulator kan je alle oude spelletjes op de PC spelen. De emulatoren verhevigen de nostalgie door ook het blauwe C-64 scherm inclusief codetaal na te bootsen. Ik speelde vroeger o.a. Aztec Challenge, Green Beret, California Games en Wonderboy. Maar mijn favoriet was toch wel The Great Giana Sisters. Dit platformspel was ongekend populair ondanks dat maker Time Warp het vlak na het verschijnen vanwege auteursrechtelijke problemen uit de handel moest halen. Nintendo vond dat het te veel op haar Super Mario Land leek en dreigde succesvol met juridische stappen. Liefhebbers blijven de zusjes Giana en Maria verkiezen boven de broertjes Mario en Luigi. Naast de soepele besturing wordt ook vaak de electronische muziek van Chris Hülsbeck geroemd. Op internet zijn talloze remixen te vinden die zijn gebaseerd op de aparte C-64 muziek. Luister deze aardige Rock-versie van de Giana Sisters-score door Machinae Supremacy [.mp3 / 6,29MB] en deze House-versie van Instant Remedy [.zip / 272,8 KB]. Als u het spelletje ooit fanatiek speelde dan zullen deze tracks ongetwijfeld enkele langvergeten hersencellen afstoffen.+ Indien u niet op zoek wilt naar een emulator kunt u de bewerking Giant Worlds (Beta 0.83) downloaden.

posted by mark | 12:36 AM
Monday, May 19, 2003  

Melisma

Grappig artikel in The New York Times over het verschijnsel melisma dat welig tiert op de nieuwe Amerikaanse Idols-CD. Melisma is het zingend oprekken van één enkele lettergreep tot een heel scala aan noten, vaak gebruikt om met het muzikale bereik te pronken. Of in de fraaie bewoordingen van auteur Jody Rosen: 'vocal showboating', "Competitive karaoke is not for the fainthearted; "American Idol" contestants do not sing songs so much as attack them. In nearly every verse of every number on "All-Time Classic American Love Songs," the young singers pursue a strategy of violent Mariah Carey emulation. Their credo is clear: never hesitate to warble seven notes where one would suffice."

Rosen constateert dat artiesten die melisma niet machtig zijn dit desnoods computermatig in hun liedjes verwerken, bijvoorbeeld Madonna en Cher ("Do you blblblbllblbelieve in love.."). De populariteit van dit muzikale verschijnsel is zo groot dat de oorspronkelijke wortels ervan in de gospelmuziek vertroebeld zijn: "that grand tradition has been largely reduced to a signature trick; through sheer overuse, singers are sapping melisma of its expressive power. Soul innovators like Mr. Charles and Ms. Franklin were capable of melisma that could singe the false eyelashes of divas like Ms. Carey and Whitney Houston, but they used the technique more sparingly, and more meaningfully".

In de Nederlandse versie van Idols was David volgens mij de Master of Melismania, luister hier en oordeel zelf (klik op David).

posted by mark | 11:03 PM
 

Updatissimus

Het Vaticaan heeft vorige week een Latijns woordenboek uitgegeven met daarin allerlei moderne woorden die in het oude Rome nog niet bestonden. Het Lexicon Recentis Latinitatis bestaat uit twee delen, beslaat 782 pagina's met zo'n 15.000 gemoderniseerde woorden en kost ruim 100 euro. Alhoewel het Italiaans de werktaal is, blijft het Latijn de officiële taal van de katholieke kerk. Een kleine greep uit het woordenboek:
vaatwasser - escariorum lavator
discotheek - orbium phonographicorum theca
videotheek - capsellarum magnetoscopicarum theca
spitsuur - tempus maximae frequentiae
bestseller - liber venditissimus
hotdog - pastillum botello fartum

via Taalpost

posted by mark | 10:48 PM
Tuesday, May 13, 2003  

Sarsspam

Van: "sarsloglynx " <sarsloglynx @ms2.hinet.net>
Aan: "loglynx" <loglynx@hotmail.com>
Onderwerp: Sars¨Ó¤F
Datum: Sun, 11 May 03 16:34:33 Taipei Standard Time

posted by mark | 11:08 PM
Monday, May 12, 2003  

Red vs. Blue

Eindelijk gebeurt er weer eens wat wezenlijks op het internot: Red vs. Blue. Door beelden van het Xbox spel Halo te voorzien van grappige situaties en Pulp Fiction-achtige dialogen ontstaan welhaast geniale filmpjes. Ik potste eerder een filmpje dat zich afspeelt in Grand Theft Auto waarin de weigering om de gameplay te volgen een verrassend resultaat oplevert. Red vs. Blue voert dit principe op hilarische wijze door (zelfs de FAQ is grappig). U dient wel uw brede banden onder te schroeven: tot nu toe staan 6 afleveringen online variërend in grootte van 6 tot ruim 20 MB (in Quicktime en DivX). Binnen 26 weken moeten 22 afleveringen op de site staan, waarbij getracht wordt (bijna?) iedere zondag een nieuwe aflevering het www op te slingeren.

Om claims van rechthebbenden te voorkomen is de volgende "disclaimer" opgesteld: "Halo, Blood Gulch, the Master Chief likeness and just about everything else you will see parodied on this site are the property of Bungie Software and Microsoft. This site is not endorsed by either of those companies or affiliated with them in any manner. On a totally unrelated note, the authors of Red vs Blue would like to state that Bill Gates is as attractive as he is intelligent."

posted by mark | 10:39 PM
Sunday, May 11, 2003  

Weird Al mag Eminem niet parodiëren, althans visueel

Popster Eminem heeft lolbroek Weird Al Yankovic toestemming onthouden om een videoclip bij een parodie op de hit 'Lose Yourself' te maken. Een woordvoerder van Eminem laat weten dat het verbod niet het lied op zich, maar alleen de bijbehorende videoclip betreft: "It's an important personal piece of music for him, a piece of art. He doesn't mind him doing the song, (but) he didn't want to change kids' visual perception on what that image was". Eminem heeft in het verleden zelf satirische pijlen gericht op Moby, Britney Spears en Bin Laden. Weird Al Yankovic maakte eerder furore in de schijtlolligheid met parodieën als Eat it (naar Beat It van Michael Jackson), Fat (Jackson's 'Bad') en Like a Surgeon (op de wijs van Like a Virgin van Madonna).

posted by mark | 9:08 PM
Thursday, May 08, 2003  

Balkenende is het beu

Minister-President Jan Peter Balkenende heeft genadeloos afgerekend met de aanzwellende kritiek op zijn functioneren. De premier verbaasde vriend en vijand door afgelopen week een retourtje Irak te boeken en aldaar op eigen houtje één van de geroofde kunstschatten bij het museum van Bagdad terug te bezorgen. Het betreft een vrouwenmasker uit de achtste eeuw voor Christus. "Ik had liever iets van na het begin van de jaartelling teruggepakt, want toen begon de Here zich pas echt te bekommeren om de mensheid", grapte de sympathieke bewindsman toen hij het kleinood aan de pers toonde. Maar dat het hem serieus aan het hart ging, bleek wel toen hij vervolgens een mystiek moment beleefde. Balkenende klemde het masker met beide armen vast en drukte er een rijkelijk met speeksel gelardeerde kus op. Daarna gaf hij het waardevolle kunststuk terug aan een verheugde Iraakse museumdirecteur.


De Minister-President houdt het in staat van ontbinding verkerende eeuwenoude masker stevig vast


In tegenstelling tot zijn premierschap lijkt rol van held Balkenende wél als gegoten te zitten. Ontspannen laat hij zich de Iraakse lofuitingen aanleunen. "Ach, dergelijke verafgoding valt mij ook dikwijls vanuit de fractie ten deel in de symbolische rol van mijn CDA-superheld alter ego Japtr Vrantwoordekeit". De premier kreeg deze slechts in CDA-kringen bekende geuzennaam (voor de buitenwereld is het Meneer Verantwoordelijkheid) nadat hij als beginnend partijlid altijd ruimschoots de tijd nam voor zijn lange, wetenschappelijke betogen. "Op een gegeven moment werd een motie aangenomen waarmee ik nog slechts de helft van de reguliere spreektijd kreeg om te voorkomen dat alle toehoorders in slaap zouden vallen. De partijkas kon de zaalhuur voor al die overnachtingen op een gegeven moment gewoonweg niet meer aan." Naar aanleiding van deze motie heeft de immer jong ogende Balkenende zich jarenlang bekwaamd in het zo snel mogelijk praten. Tussen de onverstaanbare woordenbrij die dit uiteindelijk opleverde viel slechts het veelvuldig gebruikte, verbasterde 'verantwoordelijkheid' te herleiden en zo werd de bijnaam geboren. "Het was vermakelijk voor de fractieleden, maar ik deed het altijd om de inhoud", voegt hij er haastig aan toe.

De verbetenheid waarmee de politicus zich toelegde op het 'speed speechen' en de vastberadenheid waarmee hij het Iraakse museum hielp, doen afvragen wat voor grootse daden wij in de komende tig kabinetten Balkenende nog kunnen verwachten. JPB blikt hierop graag vooruit, "Ik bracht het zonet wel gekscherend dat ik liever een goddelijk geïnspireerd kunstwerk aan de vergetelheid had onttrokken, maar ben daar toch serieuzer over dan het lijkt. Wij van het CDA hebben het in het openbaar niet zoveel over God om electoraal-technische redenen, maar ik zou Hem eigenlijk graag weer op bepaalde vlakken in het publieke leven fietsen". Vanuit die beleving had de Minister-President bijvoorbeeld graag een schilderij met een bijbels tafereel gered. "Ik denk hierbij aan een afbeelding van het verhaal van Martha en Maria", mijmert hij en krijgt plots de geest en brandt los over de maatschappelijke relevantie die de bijbelverhalen ook nu nog kunnen hebben volgens hem, "Ja, in de fractie speelt momenteel iets vergelijkbaars wat ik het verhaal van 'Gerda en Maria' noem. Gerda vraagt mij dikwijls om haar in het achterhoofd te houden voor een ministerspost in het nieuw te vormen kabinet, ik zeg dan Gerda, kind, alle respect, maar wees geduldig. Wat je dus ziet is dat het feit dat Maria zich heeft weten te schikken in het eerdere kabinet nogniet beteket dat iedreen zich zmaar drk moet makn om zo'n actieve rol te vrvullen. Tuulijk, als vrouw heb je knsn, het gaat tnslot om de inhoud, mr er moetn ook ng mns ovrblijvn om de leidr te aanbidn en met een diennd rol kunnn vrwn mschn btr overwg danmnn zkr kmnde vnt drib vndemn enn.... Eh, sry, watwasdevrgooklwr?"

posted by mark | 9:30 PM
 

Iraans weblog om zeep geholpen

Het weblog van een journalist uit Teheran is gesloten. Volgens de pampieren NRC van gisteren luidde de laatste zin op de site "Morgen moet ik me weer melden bij de rechtbank". Al vier keer eerder moest de logger voor de rechter verschijnen omdat zijn berichten een gevaar voor de staatsveiligheid zouden vormen.
+ De Iraakse logger uit Bagdad Salam Pax is weer terug.

posted by mark | 9:09 PM
Wednesday, May 07, 2003  

Uit de inbox: EuroEnglish

The European Union commissioners have announced that an agreement has been reached to adopt English as the preferred language for European communications, rather than German, which was the other possibility. As part of the negotiations, the British government conceded that English spelling had some room for improvement and has been accepted a five year phased plan for what will be known as EuroEnglish (Euro for short).

In the first year, "s" will be used instead of the soft "c". Sertainly, sivil servants will reseive this news with joy. Also, the hard "c" will be replaced with "k". Not only will this klear up konfusion, but typewriters kan have one less letter.

There will be growing public enthusiasm in the sekond year, when the troublesome "ph" will be replased by "f". This will make words like "fotograf" 20 persent shorter.

In the third year, publik akseptanse of the new spelling kan be expekted to reach the stage where more komplikated changes are possible.

Governments will enkorage the removal of double letters, which have always ben a deterent to akurate speling. Also, al wil agre that the horible mes of silent "e"s in the language is disgrasful and they would go.

By the fourth year, peopl wil be reseptiv to steps such as replasing "th" by "z" and "w" by "v". During ze fifz year, ze unesesary "0" kan be dropd from vords kontaining "ou", and similar changes vud, of kors, be aplid to ozer kombinations of leters. Und efter ze fifz yer, ve vil al be speking German lik zey vunted in ze forst plas...

Met dank aan Tanja

posted by mark | 11:44 PM
Tuesday, May 06, 2003  

Douglas Adams

Vanaf afgelopen vrijdag staat op de BBC-site aflevering 1 van Shada. Dit in flash geanimeerde Doctor Who-verhaal is geschreven door de auteur van The Hitchhikers Guide to the Galaxy, Douglas Adams. De komende vijf weken wordt elke vrijdag een nieuwe aflevering vrijgegeven.

Vorig jaar overleed Douglas Adams en op 11 maart 2003 werd The First Douglas Adams Memorial Lecture belegd. Deze lezing werd gegeven door wetenschapper en vriend van Adams Richard Dawkins en is met realplayer hier te beluisteren.

posted by mark | 11:04 PM
 

Strijd tegen illegaal downloaden verhardt

De grote bonzen in de muziekindustrie zijn druk bezig om software te ontwikkelen die internetverbindingen en computers saboteert waarmee muziek wordt gedownload. Nog redelijk goedaardig is een virus dat ongevraagd een internetsite opent waar de gezochte muziek rechtmatig te verkrijgen is. Zoiets is vergelijkbaar met de bestanden die Madonna onlangs op KaZaA's netwerk losliet. Deze leken afkomstig te zijn van haar nieuwe album, maar bleken een persoonlijke boodschap van de zangeres te bevatten: "What the fuck do you think you're doing?". Behalve een grootscheepse tegenactie, sorteerde Madonna's maatregel amper effect.

Daarom (en met in het achterhoofd wellicht het recente verlies in de rechtszaak tegen Morpheus en Grokster) nemen platenmaatschappijen hun toevlucht tot venijniger methoden. Naast het voorbeeld dat recentelijk gesteld is door met vier gedaagde studenten te schikken voor enkele duizenden dollars wordt er geëxperimenteerd met software die internetverbindingen vertraagd of toegang tot het netwerk ontzegt. Het programma 'Freeze' schijnt je computer voor een korte periode onbruikbaar te maken met het risico dat niet opgeslagen bestanden verloren gaan. En 'Silence' gaat zelfs actief op zoek naar illegale bestanden om deze te verwijderen. Hier moet echter nog wat aan gesleuteld worden aangezien de programmatuur ook legale bestanden blijkt weg te gooien.

Schadelijke neveneffecten zoals hierboven omschreven zijn onrechtmatig tegen computergebruikers. Om de entertainmentindustrie tegen claims te beschermen diende afgevaardigde Howard Berman vorig jaar een wetsvoorstel in waarmee ongestraft in de computers van filesharers zou mogen worden ingebroken. Tel hier nog bij op dat de Amerikaanse overkoepelende muziekorganisatie RIAA onlangs bleek de Iraakse auteursrechtwetgeving naar Amerikaans voorbeeld aan te scherpen (een ShaRIAA op maat, woordspeelde Carlos) en het klimaat is geschapen voor een van woede kokend commentaar in The Register. "The RIAA's assault on our cultural identity - this includes refusing to open the catalogs, as well as bombing or financially crippling computer-using music lovers - is so deep that it's only a surprise that someone hasn't bombed them back at ... (We'd give you the address here, but the RIAA's website has just gone down again, and so it appears that Phase I has been resumed.)"

posted by mark | 10:42 PM
Saturday, May 03, 2003  

Virtuele rondleiding Tate Modern gemankeerd

De belofte van het Londense museum 'Tate Modern' dat haar complete kunstcollectie via internet te bekijken zou zijn, strandde al binnen enkele uren na lancering van de vernieuwde website. Op last van de auteursrechthebbenden moesten afbeeldingen van enkele kunstwerken worden verwijderd.+ Op de site van het Rijksmuseum blijven werken van Mondriaan en Monet nog wel beschikbaar.

posted by mark | 12:00 PM
 I beg your pardon?
 Dubbeloppotsen
 Eerder
 Nederlogs
 Global Logs
 Ledigheid
 BNN
 archives