loglynx meestens juridisch weblog over de media- en informatiemaatschappij en overige opborrelende oprispingen
Sunday, June 27, 2004
Voedselgooiers voelen zich gedemoniseerd
Rupert Wehrinkel is boos. Ik ontmoet de voorzitter van de Nederlandse Spijzenwerp Vereniging op een terras in hartje Nieuw-Vennep. Wehrinkel vindt dat hij nu lang genoeg zijn mond heeft gehouden en kiest frontaal de aanval. Ziedend hoorde Strevelvliet afgelopen donderdag het Kamerdebat aan over de ketchup waarmee Verdonk werd aangevallen. "Sinds Fortuyn hebben protestacties met eten hun onschuld verloren, heet het dan. Nou, de Kamer vergeet dat een integere club als de NSV hiervan erg te lijden heeft....... wij worden gewoon gedemoniseerd!", concludeert hij mismoedig.
Het ketchupsprietsincident tegen Verdonk plaatst het voedselgooien wederom in een verkeerd daglicht", vervolgt Wehrinkel . "Na de taart van Fortuyn moest ik al in veel lokale media opdraven om de goedaardigheid van een non-statisch voedselbegrip te prediken. Uitleggen dat bijvoorbeeld het Bourgondisch eten een sociaal gebeuren is waar de afgekloven kippepootjes op een positieve manier in de rondte vliegen. Tuurlijk speelt de bloederige kleur van ketchup in je nadeel. Als de dames met een vrolijke fles whiskey-cocktailsaus aan de gang waren gegaan, dan was het vast niet zo hoog opgenomen. Zeker met de huidige oranjegekte."
Wehrinkel hekelt met name de irrationele en populistische houding van de volksvertegenwoordigers. "Dat er enig verband zou zijn tussen het gooien met voedsel en moorden wordt ons met een demagogische logica aangepraat. Je bent tegenwoordig al verdacht als je met consumptie praat. Alle verhoudingen zijn zoek. Als je wel kan zeggen dat die vernederingen in de Abu Graib-gevangenis te vergelijken zijn met ontgroeningsgrapjes, dan kan je toch niet in alle ernst menen dat een taart in het gezicht staatsgevaarlijk is?! Zeker de volksvertegenwoordigers moeten de discussie zuiver houden. Maar voorlopig zie ik het niet gebeuren. Op onze vereniging gaat het verhaal rond dat Mat Herben zo bevlogen is in deze issue vanwege een jeugdtrauma. Toen hij vroeger in de klas niet oplette omdat hij met zijn bolle toet naar overvliegende vliegtuigen tuurde, probeerden zijn klasgenootjes altijd rozijnen in zijn oor te mikken. Maar Herben zou zich over deze slechte ervaring heen moeten zetten en zich moeten openstellen voor vrolijker vliegend voedsel-ervaringen. Laat hem eens beginnen een toefje slagroom op de neus van zijn vrouw te spuiten en dat er af te likken. Het hoeft allemaal niet zo dramatisch te zijn. Ik bedoel, zoek eens op internet naar mensen met een taart in hun gezicht. De vrolijkheid straalt er in praktisch alle gevallen vanaf." Wehrinkel staat op, ik bedank voor het interview, hij pakt het bakje olijven van de tafel en gooit dit zonder om te kijken over zijn schouder het lege terras op.
posted by mark | 10:55 PM
Wednesday, June 16, 2004
Amerika blijft 'under god'
Het Hooggerechtshof heeft geoordeeld in de geruchtmakende zaak waarin de grondwettelijkheid van de woorden 'under god' in de pledge of allegiance wordt betwist. De hoogste rechter heeft de claim van een atheistische vader afgewezen zonder zich over de inhoud uit te spreken. De man, die niet wilde dat zijn 10-jarige dochter elke morgen op school deze woorden hoort, kon haar niet in rechte vertegenwoordigen omdat hij als gescheiden vader geen volledige voogdij over haar heeft. De woorden 'under god' stonden niet in de oorspronkelijke pledge, maar zijn toegevoegd in 1954 om Amerika te onderscheiden van de "goddeloze communisten".
Met deze uitspraak wordt een eerdere beslissing van een lagere rechter ongedaan gemaakt. In juni 2002 leidde die beslissing tot een storm van protesten. In dit stuk wordt aangegeven dat de media nogal eenzijdig hebben gerapporteerd door te doen alsof de grondwettigheid van de hele pledge betwijfeld werd, terwijl het enkel de woorden 'under god' waren. Tevens wordt afgevraagd of de protesterende volksvertegenwoordigers het principe van de machtenscheiding niet schendden. En ook geeft de auteur aan dat de boze meerderheid die zich achter de theistische pledge opstelde, zich wat bescheidener op had moeten stellen nu er een dermate principieel punt in het geding was. De zorg van de vader dat de pledge in strijd is met het principe dat de overheid zich godsdienstneutraal opstelt, verdient een inhoudelijke beoordeling. Nu het Supreme Court deze niet heeft gegeven, verwacht men dat de kwestie snel weer op het bordje van een andere rechter belandt.
Linux topman Alan Cox hoopt dat de Britten gaan stemmen voor de Europese verkiezingen op 10 juni. Hij wijst op de belangrijke beslissingen die op Europees niveau worden genomen ten aanzien van DRM (dat bv. het recht om je CD af te spelen hoe je dat zelf wilt kan aantasten) en regelgeving rondom octrooien op software. Bij de vorige verkiezingen zou slechts 18% van de Engelsen zijn gaan stemmen. Nederlanders die zich om deze punten bekommeren, kunnen zich verlaten op de stemanalyse die burgerrechtenbeweging Bits of Freedom onlangs maakte.
Hoge Raad verwijst geding SENA/NOS terug naar rechter
De Hoge Raad heeft in het geschil tussen de SENA en de NOS over de uitleg van het begrip 'billijke vergoeding' in de Wet op de Naburige rechten een eerdere uitspraak van het Hof gedeeltelijk vernietigd en terugverwezen naar het Hof. Nadat de HR eerder antwoorden van het Europese Hof had ontvangen op enkele prejudiciele vragen, besliste de Raad dat het begrip 'billijke vergoeding' een gemeenschapsrechtelijk begrip is maar de wijze waarop de hoogte moet worden vastgesteld niet is geharmoniseerd en dus per lidstaat kan verschillen. Voorts benoemde de HR in lijn met de antwoorden van het HvJEG enkele factoren die van belang zijn bij het vaststellen van de vergoeding, teneinde een juist evenwicht te bereiken tussen het belang van uitvoerende kunstenaars en producenten van muziek aan de ene kant en de belangen van derden om deze muziek onder redelijke voorwaarden te kunnen uitzenden aan de andere kant.
In the summer of 2002, after I had written an article in Esquire that the White House didn't like about Bush's former communications director, Karen Hughes, I had a meeting with a senior adviser to Bush. He expressed the White House's displeasure, and then he told me something that at the time I didn't fully comprehend -- but which I now believe gets to the very heart of the Bush presidency. The aide said that guys like me were ''in what we call the reality-based community,'' which he defined as people who ''believe that solutions emerge from your judicious study of discernible reality.'' I nodded and murmured something about enlightenment principles and empiricism. He cut me off. ''That's not the way the world really works anymore,'' he continued. ''We're an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you're studying that reality -- judiciously, as you will -- we'll act again, creating other new realities, which you can study too, and that's how things will sort out. We're history's actors . . . and you, all of you, will be left to just study what we do.'' Ron Suskind, Without a Doubt in New York Times Magazine. archief
Dubbeloppotsen
In het kader van aan een vijandige overname grenzende grootscheepse contentsyndicatie verschenen de berichten vanaf juni 2003 eerder op Sargasso. De versies alhier zijn vrijwel ongewijzigd tov de premiere (daargelaten een enkele tijdsaanpassing oid).