loglynx
meestens juridisch weblog over de media- en informatiemaatschappij en overige opborrelende oprispingen
Tuesday, September 30, 2003  

Land of the Free (again to be?)

The True Patriot Act

"Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."
-Benjamin Franklin


[Lees hier hoe Bush c.s. de (untrue) Patriot Act, door hen als belangrijk wapen in strijd tegen het terrorisme gelegitimeerd en aangemerkt, steeds vaker gebruiken bij onderzoek naar misdrijven die weinig tot geen verband houden met terrorisme.]

posted by mark | 8:29 PM
Sunday, September 28, 2003  

Indiaas regime covers en remixen onder vuur

Een voorstel tot wijziging van de Indiase auteurswet zal een einde maken aan een (in Westerse ogen) unieke bepaling. Onder aanvoering van Universal Music India heeft de platenindustrie gelobbyd voor het schrappen van een bepaling die het toestaat om een muziekwerk vanaf twee jaar na de release te remixen en covers uit te brengen (tegen betaling van royalties uiteraard). Te verwachten valt dat de wijziging binnen enkele maanden door het parlement wordt goedgekeurd, waarna een rechthebbende niet meer verplicht is om dergelijke licenties te verlenen.

Als positief effect van de bepaling wordt genoemd dat na het uitbrengen van een soundtrack (veruit het populairste muziekgenre in India) de veelgevraagde muziek daarop ook in coverversies voor een groter publiek betaalbaar werd. Het voornaamste argument van de platenlobby tegen deze praktijk is dat muziekdistributeurs niet of slordig verkoopcijfers rapporteerden en aldus inkomsten werden gemist. Dat dit 'uitvoeringsprobleem' wordt aangevallen met een volledig verbod is een beetje met een kanon op een mug schieten. Maar goed, de platenindustrie zal voor zulke verwijten niet gevoelig zijn aangezien zij niet schromen om bij de machtige rechts-religieuze partijen tevens aan te voeren dat remixen kwaadaardig zijn en dat het mixen van pure Indiase muziek met buitenlandse muziek smakeloos is en (aanvullend) bewijs oplevert dat de Indiase cultuur wordt vervuild door de Amerikaanse. Zo mikt het kanon niet eens meer op een mug, en laat ieder gezond verstand in flarden achter.

posted by mark | 5:25 PM
Thursday, September 25, 2003  

Wereldwijd financieel sexschandaal

Een reclameposter voor het Russische financiële magazine Finans is door het Moskouse Comité voor Adverteren en Informatie verboden. Nadat enkele inwoners van Moskou hadden geklaagd over de poster waarop een dollar- en euroteken in compromiterende positie staan afgebeeld, sommeerde het Comité de verwijdering van een hondertal posters. Uitgever van het magazine Igor Maltsev zag het probleem niet zo, hij dacht dat de valuta dansend was afgebeeld.


[De slogan schijnt te luiden "Het magazine over hoe geld wordt gemaakt" en dus niet "Dollar onderwerpt zich aan kontjebonkende euro voor concurrentievoordeel" noch enigerlei ziekelijke leuze die zich in u hoofd aan het vormen was]

posted by mark | 10:50 PM
Tuesday, September 09, 2003  

Welke kleur bent u?

Vliegen wordt nu nog veiliger. De Amerikaanse overheid voert in samenwerking met de vliegtuigmaatschappijen volgend jaar een nieuw computersysteem in dat een risico-inschatting maakt van elke passagier. "Passengers will be assigned a color code -- green, yellow or red -- based in part on their city of departure, destination, traveling companions and date of ticket purchase.(..)The TSA will check each passenger in two steps. The first will match the passenger's name and information against databases of private companies that collect information on people for commercial reasons, such as their shopping habits. This process will generate a numerical score that will indicate the likelihood that the passenger is who he says he is. Passengers will not be informed of their color code or their numerical score. The second step matches passenger information against government intelligence combined with local and state outstanding warrants for violent felonies."

posted by mark | 9:16 PM
 

Criminelen willen het gezellig houden

Uitspraken van criminoloog C. Fijnaut in het Radio 1 Journaal afgelopen zaterdag hebben tot grote beroering geleid in het Nederlandse criminele circuit. Naar aanleiding van zijn stelling dat criminelen een grens overschrijden door een aanslag op officier van justitie Plooy te beramen hebben enkele vrije jongens een vereniging gesticht. "We hebben ons in de stichting Criminelen mét Grenzen verenigd om een halt toe te roepen aan deze uit de hand escalerende praktijken en iedereen die zich aan wil sluiten kan lid worden", aldus Ted Lampach, de beoogd voorzitter van de vereniging.

Eerste actiepunt van de georganiseerde criminelen is het indienen van een schadeclaim tegen de planners van de moordaanslag wegens gederfde inkomsten. Lampach voelt zich gesterkt door de uitspraak van Fijnaut dat uitvoering van het moordplan "heel contraproductief kan werken voor de onderwereld" aangezien de overheid "alle middelen" tegen de criminelen in zal zetten. Lampach: "We hebben altijd een goede verstandhouding met de arm van de wet gehad en die wordt nu bedreigd door deze on-Nederlandse praktijken. Mocht ik bij m'n volgende wietlevering aan Coffeeshop 'Le vent joint' prematuur in m'n kraag worden gevat, dan tel ik de 5 euroruggen die ik misloop zeker bij de conceptvordering op." Dat er eerder voornemens waren om op de officieren Valente en Teeven aanslagen te plegen doet Lampach af als "mediagelul en archiefverhalen uit het verleden".

posted by mark | 10:59 AM
 I beg your pardon?
 Dubbeloppotsen
 Eerder
 Nederlogs
 Global Logs
 Ledigheid
 BNN
 archives